Beste ondernemers,

Zoals jullie weten verkeren we op dit moment in een zeer bijzondere periode. Het coronavirus zorgt voor een crisis die zich uitstrekt over vrijwel de gehele wereld. Dit brengt niet alleen een hoop maatregelen met zich mee, maar ook risico’s voor de werk- en woonsituatie van arbeidsmigranten. Daarover leest u meer in deze nieuwsbrief.

Let op de werk- en woonsituatie van arbeidsmigranten

De huidige crisis kan gevolgen hebben voor de werk- en woonsituatie van de arbeidsmigranten in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de plotselinge opzegging van woonruimte, een enorm hoge werkdruk en/of extreem lange werkdagen en een onveilige werkomgeving. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ons gevraagd signalen van zulke situaties aan door te geven. Dit om kwetsbare groepen zoals arbeidsmigranten tegen arbeidsuitbuiting en ernstige benadeling te beschermen. Ons team Openbare Orde, Handhaving en Veiligheid is hier extra alert op. Dat geldt ook voor de medewerker die de inschrijvingen in de BRP verzorgt. Wij vragen u als agrariër ook op deze signalen te letten.

Wat kunnen signalen van arbeidsuitbuiting zijn?

 • Een plotselinge opzegging woning/woonruimte waardoor men dakloos wordt;
 • Een enorm hoge werkdruk (extreem lange werkdagen);
 • Onveilig werken (mede door toegenomen werkdruk e.d.);
 • (extra) blootstelling chemicaliën;
 • Arbeidsmigranten met coronaverschijnselen, zoals hoesten, niesen en koorts, die toch moeten werken;
 • Arbeidsmigranten die naar hun thuisland willen, maar niet kunnen doordat zij of geen geld hebben of dat de grens gesloten is;
 • Arbeidsmigranten die dicht op elkaar werken en dus niet de 1 ½ meter afstand houden of kunnen houden.

Geef deze signalen aan ons door!

Samen zorgen we voor elkaar. Merkt u iets over één of meer van bovengenoemde situaties? Geef het dan door viaveiligheid@rucphen.nl. Of meld anoniem via onze website: https://eloket.rucphen.nl/verdachtesituatie.

Heeft u personeelstekorten?

Wij begrijpen maar al te goed dat ook uw bedrijfsvoering in de problemen kan komen. Voor personeelstekorten in de landbouw zijn daarom twee websites gelanceerd:

 • www.werkenindelandbouw.nl
  Deze website is gelanceerd om nieuwe medewerkers te werven. Denk bijvoorbeeld studenten en medewerkers die normaal gesproken in de horeca werkzaam zijn.
 • www.helponsoogsten.nl
  Deze website voorziet in de behoefte aan personeel. De kans bestaat om personeel over te plaatsen van een sector die hen niet meer nodig heeft naar een sector die ze juist heel hard nodig heeft op dit moment.

Mocht u nog vragen hebben over het voorstaande, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Pas goed op jullie zelf en hou jullie haaks!

X
X