Op vrijdag 9 november heeft de IKR met bijna 50 personen een bezoek gebracht aan de gemeente Woensdrecht en in het bijzonder Aviolanda. Het unieke bedrijvenpark met focus op onderhoud, reparaties en revisie van vliegtuigen. Van complete interieurs (zoals het nieuwe nederlandse regeringsvliegtuig) tot de reparatie van nieuwste vliegtuigen, gemaakt van composiet, alles gebeurt op Aviolanda.

Met de bus vertrok men vanuit Spijshuis uit de Kunst richting Woensdrecht. Onder de aanwezige leden bevond zich ook Burgemeester Marjolein van Meer Mohr en Wethouder René Lazeroms. De eerste stop was het gemeentehuis waar met een kop koffie of thee en een worstebroodje eerst kennisgemaakt werd met Steven Adriaansen, burgemeester van Woensdrecht. Deze vertelde dat Woensdrecht en Rucphen veel gemeen hadden met elkaar. Beide vijf kerkdorpen, een grensgemeente en met het wielrennen hoog in het vaandel. Goed om eens nader kennis te maken. Daarna was het de beurt aan Sven Willemse, projectleider voor de vliegbasis en Aviolanda. Hij vertelde meer over de vliegbasis, de missie en de bedrijven die daar gevestigd zijn. Daarna was het de beurt aan Sander Heijmans, directeur Aviolanda die over zijn bedrijf vertelde (waarvan de gemeente woensdrecht voor 20% eigenaar van is).

Daarna ging de groep weer de bus in richting Aviolanda waar zij, vergezeld door de drie sprekers, aangevuld met Wethouder Kielman van de Gemeente Woensdrecht, eerst een bezoek brachten aan de MBO+ opleiding luchtvaarttechniek. De gastheren vertelden dat er een grote behoefte is aan goed opgeleid technisch personeel. Maar ook dat de opleiding niet de makkelijkste is. Met name houding en gedrag is erg belangrijk. Rustig en secuur werken is heel belangrijk. Door de strenge eisen valt in het eerste jaar al 30-40% van de leerlingen af.

Daarna werd een bezoek aan de werk/lesplaatsen, en de hangar waarin de oefenvliegtuigen staan opgesteld (zie ook de foto’s) gebracht. Daar mochten de IKR-leden in de vliegtuigen en nog naar hartelust foto’s maken. Tijdens de rondwandeling over Aviolanda mochten helaas geen foto’s meer gemaakt worden. Maar daar was genoeg te zien aan vliegtuigen, helicopters, nieuw hangars, enzovoorts. Loerend door de ramen kon een glimp van het nieuwe regeringsvliegtuig, en het vliegtuig van de koning van Indonesië opgevangen worden.

Na afscheid genomen te hebben van onze gastheren was er genoeg om over na te praten tijdens de busrit terug naar Rucphen waarbij veel van de aanwezigen zich opgegeven hadden voor het diner bij Spijshuis Uit de Kunst. Dat was uiteraard weer prima verzorgd. Veel leden gaven aan de trip (en het eten) zeer te waarderen.

X
X