RUCPHEN –Bedrijventerrein ‘De Nijverhei’ in Rucphen is afgelopen donderdag beloond met het keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) continu samenwerken. Uit handen van Robert de Koning, procesbegeleider Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen, ontvingen de samenwerkende partijen het certificaat.
Het keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar wordt samengewerkt om de veiligheid te verbeteren. Ondernemers hebben samen met de gemeente Rucphen, politie, brandweer (VMWB), Industriële Kring Rucphen( IKR), Parkmanagement en Veiligheidsdienst EBN, afspraken gemaakt om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer op bedrijventerrein ‘De Nijverhei’ aan te pakken. Deze samenwerking is een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO- B certificaat te behalen, dat begeleid wordt door MKB- Nederland. Een veiligere omgeving resulteert in een groter gevoel van veiligheid en minder schade, waarvan iedereen profiteert.
Team
De officiële uitreiking vindt plaats bij ondernemer en bestuurslid IKR, Roger Verstijlen. Alle partijen zijn op deze donderdagmiddag vertegenwoordigd. “Een mooi en enthousiast team, waaraan een goede structuur ten grondslag ligt”, opent De Koning zijn welkomstwoord. Het is voor de derde maal dat het KVO- keurmerk aan het bedrijventerrein ‘De Nijverhei’ wordt uitgereikt. Na drie jaar volgt een evaluatie en een her- certificering. In 2011 is de basis gelegd.
Meerwaarde
“We hebben in al die jaren een goede band opgebouwd, met korte lijntjes naar de betrokken partijen. Een samenwerking die heeft geleid tot een enorme verbetering van het bedrijventerrein. Minder criminaliteit, meer veiligheid en een schoon terrein”, vat burgemeester Marjolein van der Meer Mohr samen. Zij blikt terug op de eerste certificering in 2011. “Een spannende tijd, ook voor ondernemers. Doen we het wel goed? Vooral de schouwronde bracht spanning. Inmiddels heeft angst plaatsgemaakt voor trots en zien we de meerwaarde. En dat trotse gevoel mag best eens geëtaleerd worden, ondernemers zijn hierin te bescheiden”. Verder tipt zij de omleiding waarbij de dorpskernen worden gemeden. “Een vermindering van overlast voor de burgers, en een betere bereikbaarheid van het bedrijventerrein”.
Toekomst
Nu alle partijen vertegenwoordigd zijn komen ideeën op tafel waarop in de toekomst gefocust kan worden. “Cybercrime is een aandachtpunt, zo ook duurzaamheid”, aldus De Koning. Als procesbegeleider noemt hij als voorbeeld Noord- Holland, waar een bedrijventerrein in het kader van duurzaamheid een beroep heeft gedaan op overheidssubsidies.
Meer dan 850 bedrijventerreinen in Nederland zijn in het bezit van het keurmerk Veilig Ondernemen bedrijventerreinen Continu Samenwerken.