Zien, proeven, beleven

SPRUNDEL – Gijzen Chocolaterie is een ambachtelijke chocolade- en ijsmaker in Sprundel met een winkel, een gezellig terrasje en een ijswagen. De klanten komen van heinde en ver speciaal naar Sprundel voor een doosje overheerlijke slagroombonbons of eigengemaakt schepijs. Ad Gijzen vertelt hoe hij dit bedrijf heeft voortgezet na het overlijden van zijn vrouw Barbara, de grondlegger ervan.

DOOR FRED SCHUCH

Ambachtelijk ijs
Barbara Gijzen, die door veel mensen Zus genoemd werd, begon in 1989 vanuit huis hobbymatig met het ambachtelijk bereiden van ijs. “Met veel liefde en aandacht maakte ze het ijs en creëerde ze hiermee de mooiste en lekkerste ijstaarten”, vertelt haar man Ad. “Deze maakte ze voor bedrijven en particulieren, maar het was wel erg seizoensgebonden. Daarom besloot ze in 1993 om ook chocolade en bonbons voor bedrijven en winkels te gaan maken.”

IJswagen
“In diezelfde tijd kochten we onze eerste ijswagen. ’s Avonds na mijn werk als timmerman reed ik door de straten van de gemeente Rucphen. Later kochten we er nog twee bij. De nieuwste hebben we in Engeland om laten bouwen. Van het originele busje is alleen de voorkant nog overgebleven. Dat is de wagen die nu nog steeds rondrijdt.”

Wanneer Ad in 1997 afgekeurd wordt voor zijn werk als timmerman gaat hij bij Zus in de leer en werken ze met veel plezier samen aan hun chocolade en ijs. Steeds meer klanten waarderen de hoge kwaliteit van hun producten en de flexibele inzet van de makers.

Zware periode
Aan al dit geluk komt een eind als Zus te horen krijgt dat ze borstkanker heeft. Jaren van behandeling volgen, terwijl Ad hard werkt om alle klanten tevreden te houden. “Zelfs toen ze op haar sterfbed lag gingen de bestellingen gewoon door. Ze stimuleerde me om de klanten toch nog maar even te helpen. Zo enorm was ze met hen begaan.”

Als Zus in 2004 overlijdt breekt er voor Ad een zware tijd aan. “De eerste jaren waren tropenjaren”, zegt hij met een serieuze blik in zijn ogen. “De hele boel heeft vijf jaar stil gestaan en heb ik zitten tobben met wat ik verder wilde. Ik vind het zelf namelijk het leukste om contact en interactie met mensen te hebben. Uiteindelijk heb ik onze grote schuur aan de Vorenseindseweg verbouwd tot wat het nu is: een ijs- en chocoladewerkplaats met een winkel en een terras. In de winkel zie je een muurschildering van mijn vrouw, bezig met het bereiden van ijs. Zo is ze er toch nog bij, zullen we maar zeggen, maar op het moment dat ik hier met mijn eerste opdracht bezig was, heb ik wel even een traantje weggepinkt.”

Chocoladeworkshops en kinderfeestjes
Wat Ad bijzonder leuk vindt zijn workshops voor bedrijven en vriendengroepjes of kinderfeestjes waarbij de gasten zelf chocoladefiguren of bonbons maken. “Ik hou ze meerdere keren per week voor groepjes vanaf zes personen. De gasten gaan dan zelf in de chocoladewerkplaats aan de slag en dat is altijd een gezellige boel. Na afloop mogen ze hun eigengemaakte chocolade mee naar huis nemen. Dat contact met de mensen houdt me op de been.”

Foto: Fred Schuch

IJstaarten en ijsbuffetten
“Ik krijg regelmatig de vraag om voor een speciale gelegenheid een ijstaart of ijsbuffet te maken. Eén van de meest bijzondere ijsbuffetten die ik ooit heb gemaakt was in zwart-wit-thema voor een bruiloft, met heel pure chocolade en witte chocolade.

Binnenkort ga ik een koets maken. Dat is een secuur werkje, waar ik wel een week mee bezig ben. Eerst vul ik de gietmallen van de verschillende  onderdelen met meerdere dunne laagjes witte chocolade. Als dat eenmaal stevig genoeg is dan vul ik het met vloeibaar ijs en bouw ik alles samen. Zoiets maken is een echte uitdaging en daar hou ik wel van, want lukt niet, bestaat niet. Ik zet gewoon door tot het perfect is.”

Kom zelf ook eens zien, proeven en beleven bij Gijzen Chocolaterie. Voor ambachtelijke chocolade, bonbons en ijs van topkwaliteit.

Gijzen Chocolaterie
Gersteberg 7, 4714 CM Sprundel
tel: 0165 – 38 52 75
gijzenchocolaterie.nl

X
X