Witgoed Rucphen

Groot aanbod, kleine prijs

RUCPHEN – Met hun opgeknapte gebruikte wasmachines, drogers, koelkasten en andere huishoudelijke apparatuur bedient Witgoed Rucphen niet alleen de kleinere beurs, maar ook steeds vaker mensen die er bewust voor kiezen om niet altijd alles nieuw te kopen. Een stukje circulaire economie in Rucphen.

DOOR FRED SCHUCH

In de zomer van 2022 verhuisde Witgoed Rucphen van De Nijverhei naar de Raadhuisstraat in Rucphen. We spreken daar met eigenaar Pieter Aarssen. Samen met zijn vrouw Jessica en monteur Eric verkoopt en repareert hij nieuwe en gebruikte huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica. “Ik heb jarenlang als zelfstandig monteur en reparateur aan witgoed, audio en video gewerkt. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een distributeur van huishoudelijke apparatuur die winkels door heel Nederland bevoorraadde. Het viel mij op dat de chauffeurs destijds met afgedankte, maar soms bruikbare apparatuur terugkwamen. Intern is toen besloten om daar een test- en reparatieruimte voor in te richten om die apparaten een nieuw leven te geven. Die werden dan via Marktplaats verkocht. Omdat de klanten dat niet zo leuk vonden zijn we daarmee gestopt en heb ik die activiteit overgenomen. Dat is nu zo’n zes jaar geleden.”

Verboden businessmodel van fabrikanten
“Vroeger waren alle apparaten uit elkaar te halen en te repareren. Later gingen de fabrikanten dat anders doen, waardoor consumenten gedwongen werden om een nieuw apparaat te kopen. Dat is natuurlijk goed voor hun business. Zo konden de kogellagers van sommige wasmachines niet vervangen worden, omdat de kunststof kuip gelijmd in plaats van geschroefd was. En dat terwijl de kogellagers de meest kwetsbare onderdelen zijn. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook bij tv’s. Als de LED-verlichting achter het scherm defect raakte kon je dat niet repareren. Europa heeft daar ondertussen een stokje voor gestoken en verplicht fabrikanten om hun apparatuur weer demonteerbaar en repareerbaar te maken. Wij hebben er trouwens iets op gevonden om die tv’s alsnog te kunnen repareren.”

Nieuw kopen of repareren?
“Met de lage winstmarges van witgoedwinkels maakt het tegenwoordig trouwens niet veel meer uit of je een nieuw apparaat verkoopt of een reparatie uitvoert. De consument heeft er echter wel veel voordeel van én spaart ondertussen het milieu. Een reparatie kost – pak hem beet – honderd euro, maar een nieuwe machine kost veel meer. Onze monteur Eric heeft trouwens de meest voorkomende onderdelen in zijn bus liggen, dus is een reparatie ook zo uitgevoerd. In sommige gevallen nemen we het apparaat mee naar onze werkplaats en geven we de klant zolang een leenapparaat. Dat is de persoonlijke service die wij graag bieden.”

Kwaliteit en duurzaamheid
“Omdat Miele hun onderdelen tegenwoordig alleen nog maar aan officiële dealers verstrekt zijn wij op zoek gegaan naar een kwalitatief vergelijkbaar merk. We kwamen uit bij de Zweedse fabrikant Asko. Voorheen richtten zij zich alleen maar op de professionele markt, maar tegenwoordig zijn ze ook actief op de consumentenmarkt. Asko heeft duurzaamheid erg hoog staan. Hun wasmachines en drogers zijn heel degelijk gebouwd en alle onderdelen zijn goed verkrijgbaar tegen een schappelijke prijs. Ze draaien geruisloos en trillingvrij door een speciaal stabilisatiesysteem. Daarom is Asko één van de merken waarvan wij ook nieuwe machines verkopen en dat bevalt goed.”

Klein huishoudelijk en accessoires
Lopend door de winkel wordt al gauw duidelijk dat Witgoed Rucphen niet uitsluitend witgoed verkoopt. “Als de mensen niet speciaal naar Roosendaal of Etten-Leur willen rijden, dan kunnen ze bij ons ook terecht voor bijvoorbeeld batterijen, computeraccessoires en scheerkoppen. Maar we hebben ook een assortiment aan klein huishoudelijke apparatuur, zoals frituurpannen, broodroosters en eierkokers. En als we de winkel straks verbouwd hebben, dan kunnen liefhebbers hier zelfs ook vintage audio-apparatuur kopen.”

Witgoed Rucphen
Raadhuisstraat 30A
4715 CD Rucphen
tel: 0165 370 252

www.witgoed-rucphen.nl

X
X