Van Uunen Os Services

KEURING EN ONDERHOUD VAN ARBEIDSMIDDELEN

RUCPHEN – De meeste ondernemers zijn zich er niet van bewust, maar sommige arbeidsmiddelen worden gekeurd en onderhouden omdat dat een veilig gevoel geeft of bedrijfszekerheid biedt, maar andere arbeidsmiddelen moeten wettelijk jaarlijks officieel gekeurd worden. Leon van Uunen van Van Uunen OS Services heeft daar ruim 25 jaar geleden zijn werk van gemaakt.

DOOR FRED SCHUCH

Als onderhoudsmonteur van industriële deuren, laaddocks en deuren van scheepswerven was Leon van Uunen in het verleden veel en lang van huis. “Ook al was het mechanisch en elektrisch onderhouden van zulke deuren mijn lust en mijn leven, mijn gezin mocht daar niet onder lijden. Ik zocht daarom ander werk en kwam bij ABB terecht. Eerst als robottechnicus en later voor het regelen van het onderhoud van alle technische zaken rondom Esso tankstations. Ik stuurde er de aannemers aan en voerde audits uit. Toen die divisie verkocht werd kon ik bij de Esso raffinaderij in de haven van Rotterdam komen werken, maar wel alleen maar als ZZP’er. Dat was het moment dat ik Van Uunen OS Guidance begon. OS Guidance staat voor Operational Safety Guidance, ofwel het zorgdragen van operationele veiligheid. Guidance is trouwens onlangs veranderd in Services, omdat ik steeds meer onderhoud verricht in plaats van dat ik mensen begeleid.”

Verplichte keuringen bij elk bedrijf

Dat veiligheid bij een olieraffinaderij belangrijk is, vinden we logisch. Maar dat dit eigenlijk voor de meeste bedrijven geldt, daarvan lijken veel ondernemers of directies zich niet bewust. “Elke werkgever is verplicht om het personeel een veilige werkplek te geven”, legt Leon uit. “Dat betekent dus bijvoorbeeld ook dat gereedschap veilig moet zijn. Al het elektrisch gereedschap met metalen onderdelen die aangeraakt kunnen worden, moet met een NEN3140-keuring gekeurd worden. Maar ook andere arbeidsmiddelen, zoals klimmateriaal, valgordels en persoonlijke beschermingsmiddelen moeten veilig zijn. Met een keuringssticker erop weet de gebruiker dat hij daar weer veilig mee aan de slag kan. Dat is niet alleen fijn om te weten, maar in veel gevallen moet dat ook volgens de VCA of van de verzekering. In het ergste geval keert een verzekeraar namelijk niet uit als blijkt dat iets niet gekeurd is, en dat wil je niet.”

Onderhoud van automatische deuren

Naast deze arbeidsmiddelen onderhoudt en keurt Leon ook automatische deuren. “Een automatische deur kan een elektrische garagedeur zijn, maar ook een grote overheaddeur van een bedrijfshal, een snelloopdeur of een dock leveler voor het laden en lossen van vrachtwagens. Bij bedrijven moeten al dat soort deuren jaarlijks gekeurd worden, maar dat gebeurt niet overal. Die deuren en de bijbehorende randapparatuur, zoals afstandsbedieningen en stoplichten houd ik netjes, functioneel en veilig. Ik controleer alle bewegende delen op slijtage en zorg dat rollende delen schoon en gesmeerd zijn. Dat geldt ook voor kabels, veren en beveiligingen en die vervang ik als dat nodig is. Dus wat er ook gekeurd of onderhouden moet worden, ik ontzorg de bedrijven daarmee van automatische deur tot het handgereedschap.”

Onderhoudscontract is wel zo makkelijk

“Klanten met een onderhoudscontract hebben de zekerheid dat hun arbeidsmiddelen veilig zijn en langdurig goed blijven functioneren. Ik hou namelijk precies bij wanneer de arbeidsmiddelen weer gekeurd moeten worden en bel dan een paar weken van tevoren om een afspraak te maken. Zo zijn ze nooit te laat en dat is wel zo prettig.”

Van Uunen OS Services
Leeuwerikstraat 127
4711JC St. Willebrord
tel: 06 – 4087 7216
info@vanuunen-os.nl
www.vanuunen-os.nl

X
X