Netafim Netherlands B.V.

Rucphens bedrijf wereldwijde marktleider

RUCPHEN – Bij de meeste mensen bekend als NAFF, en later als Revaho, is de Rucphense vestiging van Netafim één van de grootste lokale bedrijven die lid zijn van de IKR. Om er achter te komen wat Netafim Netherlands doet, en voor wie, gaan we in gesprek met Albert Zopfi en duiken we in de geschiedenis van het bedrijf.

DOOR FRED SCHUCH

“Revaho, oftewel Regeninstallaties Van Holstein, werd in 1937 door de familie van Holstein opgericht”, vertelt de geboren en getogen Roosendaler. “Al fietsend verkochten zij gieters aan tuinders in het Westland. In die tijd kregen planten namelijk water uit een gieter of via een slang met een jute zak. Die zak beperkte de hoeveelheid water die op het gewas terecht kwam, waardoor deze niet kon beschadigen.”

Productie in Rucphen

“Later, in de jaren zestig, zag een ingenieur in Israël dat een boom die door een lekkende waterleiding alleen druppelgewijs vocht kreeg, er veel beter aan toe was dan andere bomen. Dat was weer het begin van Netafim, de fabrikant van druppelapparatuur. Revaho importeerde deze druppelaars met de bijbehorende watermeters, filters, sproeiers en kranen uiteindelijk naar Europa. Om een compleet pakket te kunnen aanbieden, kocht Revaho in 1987 een fabriek in Rucphen om zelf ook slangen te kunnen produceren. Hierdoor groeide het bedrijf uit tot een totaalleverancier van precisie-irrigatiesystemen. In 2012 nam Netafim Revaho over en sinds 1 januari 2020 heet het Netafim Netherlands.”

Saamhorigheid

Albert vervolgt: “Zelf ben ik hier in april 2019 begonnen als Maintenance Manager. Al snel merkte ik dat het bedrijf van oorsprong een familiebedrijf is. Er heerst hier een cultuur van saamhorigheid met een echt wij-gevoel.” Albert was eerder verantwoordelijk voor het onderhoud bij verschillende grote regionale bedrijven als Philip Morris, Philips Lighting, Hill’s Pet Nutrition en Red Band, en ziet de verschillen.

Wereldwijde verduurzaming

“Veel van onze klanten zitten in het Westland, maar je vindt onze slangen en systemen over de hele wereld. In ons vakgebied zijn we dan ook marktleider en daar zijn we best trots op. Wat ik zelf mooi vind, is dat we onderdeel zijn van iets groters. Van een club met bedrijven over de hele wereld die een bijdrage wil leveren om de voedselketen zo duurzaam mogelijk te maken.”

Uit gegevens van Netafim blijkt namelijk dat er tegen 2050 zo’n 10 miljard mensen op de wereld zijn. Hiervoor is 60% meer voedsel nodig, terwijl de voedingsbronnen opraken. Daarom komt de kennis en kunde van Netafim bij dit probleem goed van pas, want met precisie-irrigatie verhoogt de landbouwproductiviteit terwijl het verbruik van water, kunstmest en energie wordt beperkt.

Waarborgen van kwaliteit

“Mijn uitdaging hier is om de verschillende productielijnen die volcontinu draaien te verduurzamen en te optimaliseren. Door steeds meer te automatiseren wordt de kwaliteit van onze producten minder afhankelijk van de vaardigheden van de medewerkers. Gelukkig krijgen we hiervoor wel de vrijheid om zelf te bepalen hoe we de processen stroomlijnen. Zo doen we zaken met lokale partijen voor constructies, installaties en automatisering. Dan helpt het om de juiste mensen via de IKR te leren kennen.”

Netafim Netherlands B.V.
Nijverheidsstraat 2

4715 RZ  Rucphen
Tel: 0174 525 444
nl.info@netafim.com
www.netafim.nl

X
X