Martens Tweewielers

Hoe een jongensdroom uitkwam

RUCPHEN – Als jochie van een jaar of tien weet Hugo Martens al dat hij ooit een fietsenwinkel zal beginnen. Op zijn twintigste wordt dat waarheid en sinds het begin van 2022 werkt hij met zijn vrouw Joyce en hun team vol passie en trots vanuit hun splinternieuwe winkel in De Binnentuin.

DOOR FRED SCHUCH

“Ik droomde letterlijk van een eigen fietsenwinkel”, vertelt Hugo aan één van de spreektafels in de grote showroom. “Op mijn twaalfde hielp ik al bij een fietsenwinkel in Zundert. Ondertussen repareerde ik fietsen van de buren in de schuur van mijn oma, die naast ons woonde. Uiteindelijk ging ik me ook in brommers verdiepen. Ik haalde een boek bij de bieb over het tunen van 2-tact brommermotoren en heb het boek zo vaak verlengd, dat ik het nooit meer heb teruggebracht. De vrienden van mijn broer kwamen daarna bij mij om hun brommers op te laten voeren. Later mocht ik eens bij een motorrevisiebedrijfje meekijken en heb mijn ogen goed opengehouden. Elke dag na school was ik aan het sleutelen. Soms tot in de nacht, wat mijn ouders natuurlijk niet goed vonden. Dan deed ik net alsof ik naar binnen kwam, maar ging toch nog even verder. Omdat ik er alleen voor stond heb ik in die tijd door vallen en opstaan veel slimme en creatieve trucjes geleerd. Uiteindelijk vroegen mensen uit de buurt me ook of ik een nieuwe fiets kon regelen. Ik werkte destijds bij een fietsenwinkel in Roosendaal, dus dat was makkelijk. Zo begon ik ook een beetje met verkoop.”

Droom komt uit
“Toen ik na een dagje motorcrossen met vrienden door Rucphen reed zag ik dat het pand van de toenmalige fietsenwinkel in de Sint Martinusstraat te koop stond. Ik ben er direct op afgegaan en met mijn spaargeld en wat hulp van de bank ben ik op 21 maart 1998 – het begin van de lente en van het fietsseizoen – gestart. Een paar jaar later konden we ook het winkelpand van de buren overnemen en daardoor uitbreiden. Ondertussen werkte Joyce ook achter de schermen mee, en zo zijn we in de jaren daarna stap voor stap gegroeid.”

Retail in De Binnentuin
Hugo’s interesse om naar De Binnentuin te verhuizen ontstaat rond 2014 als de gemeente plannen presenteert voor het realiseren van een indoor wielerbaan met fietsenwinkel. De provincie keurt het bestemmingsplan goed, terwijl het concreet maken van de plannen nog jarenlang voortduurt. “Het werd veel te groot gemaakt, waardoor verschillende ondernemers afhaakten”, aldus Hugo. ”Uiteindelijk werden de plannen veranderd. Er zou een outdoor wielerbaan komen met ruimte voor een fietsenwinkel. Zodoende zitten wij hier nu als retailers in De Binnentuin.”

Ruim assortiment fietsen en accessoires
Hoewel het assortiment veel groter lijkt, biedt de nieuwe – en ook veel grotere – winkel ongeveer hetzelfde als in de oude winkel. Martens leverde namelijk al verschillende merken E-bikes, toerfietsen, kinderfietsen, racefietsen en ATB’s met de bijbehorende accessoires. “Doordat we de fietsen en accessoires nu veel ruimtelijker uitstallen, straalt de winkel veel meer rust uit dan voorheen”, legt Hugo uit. “We hebben bijvoorbeeld nog net zoveel fietstassen als in de oude winkel, maar omdat we nu plek hebben om ze allemaal te tonen verkopen ze beter.”

Repareren zonder afspraak
Met zijn passie voor sleutelen houdt het bij Martens niet op bij de verkoop van fietsen. “Ik heb een gedrevenheid om juist alles bij ons te kunnen repareren of te verbeteren. Sommige leveranciers willen dat niet, maar ik vind dat klanten niet wekenlang moeten hoeven wachten op een reparatie of revisie. Wij willen snel schakelen en de klant echte vakkundige service bieden. Ook mogen mensen hun kapotte fiets gewoon zonder afspraak brengen om te laten repareren. Dat is wel tegen de trend in, maar wij vinden het belangrijk dat dat gewoon kan. Zo deden wij dat altijd al, en daarin zijn we niks veranderd.”

Martens Tweewielers
Sportpromenade 5
4715 SM Rucphen
tel: 0165 343 335
www.martens-tweewielers.nl

X
X