Geavanceerde waterzuivering uit Sprundel

SPRUNDEL – Het bedrijf is ontstaan vanuit frustratie. Nu, ruim twintig jaar later, is Pure Water Group een belangrijke en wereldwijde speler voor ziekenhuizen, farmaceutische industrie, energie en drinkwater. Het verhaal van de man achter het bedrijf.

DOOR FRED SCHUCH

Frustratie
Toen hij begin jaren tachtig nog Service Engineer bij een Amerikaans waterbehandelingsbedrijf was maakte Johan Ossenblok de ene overname na de andere mee. Eind jaren negentig was hij doorgegroeid tot Sales Manager, maar voelde zich daar niet meer op zijn plek. Wel had hij een goede relatie opgebouwd met een aantal Nederlandse ziekenhuizen en farmaceutische producenten. Zij vroegen hem of hij als tweede leverancier voor zuiver watersystemen wilde optreden. Het was toen 1998.

Medewerkers belangrijkste goed
Ondertussen werkt Johan met 21 vaste medewerkers en leveren zij hun systemen over de hele wereld. “Ik ben puur begonnen om mijn klanten te helpen, waarbij ik flexibel wilde zijn en technisch perfecte oplossingen voor een goede prijs wilde bieden”, legt Johan nuchter uit. “Daarnaast heb ik altijd veel aandacht geschonken aan de relatie met onze klanten. Mijn mensen hebben gelukkig ook diezelfde mentaliteit en zijn hierdoor echt de waarde van het bedrijf.”

De behoefte aan puur water zag Johan niet alleen in de medische wereld, maar ook bij energiecentrales. “Door verbranding maken energiecentrales stoom. Hierdoor wordt een turbine aangedreven die elektrische stroom opwekt. Omdat er niets mis mag gaan mogen de ketels en de turbines niet vervuild raken door kalk of andere stoffen die in het water zitten. Er is dus zuiver water nodig. Sinds 2004 leveren we onze waterzuiveringssystemen aan energiecentrales in heel Europa, Rusland, het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Australië.”

Schone brandstof
Pure Water Group is sinds enige tijd ook nauw betrokken bij waterstofproductie. Waterstof is een uiterst schone en efficiënte brandstof en wordt gezien als de brandstof van de toekomst. Trots legt Johan uit: “Wij leveren waterzuiveringssystemen aan de Nederlandse uitvinder van een revolutionaire manier om waterstof te produceren. Deze methode wordt momenteel uitgetest op een proeflocatie in de Botlek. Later in 2019 worden deze systemen op schepen geplaatst, want dat zijn zware vervuilers, maar uiteindelijk zouden deze waterstofsystemen in het klein ook in auto’s toegepast kunnen worden.”

Wereldwijd drinkwaterprobleem
In Nederland hebben we goed en voldoende drinkwater, maar dat is in andere delen van de wereld wel anders. “Er zijn landen en eilanden op de wereld die nauwelijks eigen drinkwater hebben. Oekraïne, Singapore, Korea, de Griekse eilanden en Cyprus kampen bijvoorbeeld met dit probleem. Zij zijn van andere landen afhankelijk voor de aanvoer van schoon drinkwater, maar omdat zij omringd worden door zeewater worden er efficiënte ontzoutingsinstallaties ontwikkeld die onze systemen gebruiken. Hiermee hopen we een bijdrage te leveren aan het drinkwaterprobleem in de wereld.”

In de werkplaats in Sprundel worden de waterzuiveringssystemen geassembleerd en uitvoerig getest.
Foto: Fred Schuch

Buitenlandse avonturen
Doordat het bedrijf wereldwijd levert zijn Johan en zijn mensen regelmatig in het buitenland te vinden. “Een relatie opbouwen in een vreemd land vind ik geweldig. Je hebt met andere culturen te maken en probeert je daarop aan te passen. Maar onze systemen komen ook in landen terecht met politieke conflicten en oorlogen. Zo waren we eens in Oekraïne, want die willen niet meer van Rusland afhankelijk zijn. Diverse vliegvelden waren dicht door de onrust, dus moesten we urenlang met de auto over kapot geschoten wegen rijden. Ook hebben we installaties draaien in Egypte. Om veilig op het project te kunnen komen kregen we daar zelfs politie-escorte. Maar goed, als het echt gevaarlijk is gaan we niet, hoor.”

Pure Water Group, hoe een relatief klein Sprundels bedrijf in de wereld bijzonder groot kan zijn.

Pure Water Group
Korte Hei 3, 4714 RD  Sprundel
Tel: 0165 – 348 253
www.purewatergroup.com
info@purewatergroup.com

X
X