Na bijna 50 jaar is sleutelen nog steeds leuk

SPRUNDEL – Hij was 23 jaar oud toen hij in het centrum van Rucphen een autobedrijf met benzinepomp begon. Nu is Kees Looijen 71, zit alweer bijna 20 jaar op bedrijventerrein De Nijverhei en heeft nog steeds plezier in het werk, ondanks dat er veel veranderd is.

DOOR FRED SCHUCH

Steeds meer auto’s in Rucphen
Toen elektromotorenfabriek EMF begin jaren 70 in Rucphen stopte, besloot de jonge Kees te doen wat hij het liefst deed en waarmee hij al een paar jaar ervaring had: sleutelen aan auto’s. Hij begon samen met zijn vrouw Corrie een autobedrijf met bezinepomp aan de Rucphense Vaartkant. Corrie deed de pomp, de administratie en hield de boel schoon, terwijl Kees onderhoud aan auto’s pleegde en reparaties uitvoerde. “Het waren in die tijd met name Opels en Volkswagens”, vertelt Kees vanuit zijn garagebedrijf aan de Struikhei. “We zaten midden in het dorp, hadden veel aanspraak en maakten lange dagen. Er kwamen steeds meer auto’s op de weg, en toen eind jaren 80 de APK verplicht werd, kregen we het nog drukker. We gingen nooit op vakantie, maar waren gelukkig en tevreden met alles wat we hadden.”

Klein en overzichtelijk
De meeste jaren werkte Kees met maximaal 3 personeelsleden. “Ik heb nooit de ambitie gehad om groot te worden. Ik wil rustig kunnen slapen en me geen zorgen hoeven te maken of ik de mensen wel aan het werk kan houden”, zegt Kees nuchter. Wel vond hij het eind jaren 90 tijd om uit het huurpand te vertrekken en te verhuizen naar een eigen nieuwbouwpand. “De Struikhei was toen nog helemaal kaal en dit leek me wel een mooie plek.” Zijn nieuwe pand werd ingedeeld als werkplaats met een aparte showroom, waar gebruikte auto’s kwamen te staan. “De werkplaats is altijd de hoofdmoot geweest. De showroom was maar bijzaak.”

Andere manier van werken
In de loop van de bijna vijftig jaar dat Kees zijn autobedrijf heeft, is er veel veranderd. “Vroeger kwamen de klanten de showroom inlopen omdat ze een andere auto nodig hadden. Tegenwoordig weten de mensen precies wat ze willen hebben en kunnen ze via internet precies uitzoeken wie die auto heeft staan.” Kees heeft ook de overstap meegemaakt naar elektronica in de auto’s, die de manier van storing zoeken en repareren enorm heeft veranderd. “Vroeger kon je onderdelen nog repareren of reviseren. Tegenwoordig wordt een storing met de computer uitgelezen en kunnen onderdelen, of zelfs hele samengebouwde sets, alleen maar vervangen worden. Zelfs bij officiële merkdealers.”

Eigen tempo
Sinds een paar jaar werkt Kees niet meer met personeel. “Soms leen ik nog wel eens iemand in of laat ik gespecialiseerde bedrijven bepaalde taken uitvoeren”, legt Kees uit. “Ik doe het lekker op mijn eigen tempo en heb nog steeds ontzettend veel voldoening als een klant blij is dat zijn of haar auto weer in orde is. Daarom vind ik het werk nog steeds zo leuk. Overdag doe ik meestal de klusjes waar haast bij is en ’s avonds vanaf zeven uur kan ik lekker ongestoord aan de moeilijkere klussen bezig.”

Foto: Fred Schuch

Bedrijf ter overname
Omdat de automonteur ondertussen al een paar jaar over de pensioengerechtigde leeftijd is, en nog leuke dingen met zijn Corrie wil doen, staat hij ervoor open als iemand zijn bedrijf overneemt. “Ik ben altijd in mezelf, maar ook in materiaal en apparatuur blijven investeren.” Rondkijkend in de brandschone werkplaats valt inderdaad op dat er drie nette bruggen staan, een remmenbank, een splinternieuwe balanceerset en dito gereedschapskar. “Mijn ideaalbeeld is dat ik niet meer iedere dag aan het werk hoef, maar lekker af en toe de nieuwe eigenaar help.”

Wie een overnamekandidaat weet, mag Kees gewoon storen. Zelfs als hij op dat moment geconcentreerd aan het sleutelen is.

Autobedrijf Looijen
Struikhei 2, 4714 VB Sprundel
tel: 0165 34 17 26
www.autobedrijf-looijen.nl

X
X