Van Dijk Emballage

Van pallet tot piepschuim

RUCPHEN – Net zoals sommige andere ondernemingen op bedrijventerrein De Nijverhei, is ook Van Dijk Emballage een bijzonder bedrijf. Zij produceren pallets, kisten en piepschuim vormdelen. Vaak voor transport van goederen, maar net zo makkelijk voor heel andere toepassingen. Als het maar speciaal is!

DOOR FRED SCHUCH

“Mijn vader Kees van Dijk begon in 1975 met het maken van houten vlonders, een soort kleine pallets”, vertelt Conny in de keuken van de bedrijfshal. “Dat deed hij toen als bijverdienste in de schuur hierachter, maar al gauw kreeg hij steeds meer vraag naar op maat gemaakte houten pallets, kisten en kratten.” Johan vult haar aan: “In 1995 vroeg hij ons of we het bedrijf wilden overnemen. Samen met Conny’s broer Jack besloten we het een jaar de kans te geven, waarbij we het direct serieus aan wilden pakken. Ik ben toen fabrieken in de regio afgegaan en de magazijnen binnengestapt. Dat pakte goed uit, want al snel hadden we onze eerste medewerker in dienst. Veel van die klanten bedienen we nog steeds.”

Kisten wereldwijd verscheept
“Na een paar jaar leverden we een aantal maatwerkkisten voor machines die naar Nigeria verscheept werden”, legt Johan uit. “Het leuke daarvan is dat de lokale bevolking met het hout van onze kisten een half dorp heeft gebouwd. Alle kisten die buiten de EU terecht komen krijgen bij ons trouwens een warmtebehandeling. In onze speciale behandelkamer worden de kisten langdurig op een bepaalde temperatuur gebracht tegen beestjes en eitjes in het hout. Als één van de eersten in Nederland kregen we daarvoor het ISPM-15-keurmerk.”

Piepschuim als aanvulling
Tijdens die eerste jaren van hun onderneming pakten de drie alle klussen aan. Johan legt uit: “Op een gegeven moment vroeg een klant of we ook piepschuim konden verwerken. Natuurlijk zei ik ja. We kochten platen piepschuim in en begonnen te zagen. Dat was nogal arbeidsintensief, dus daar hebben we later machines voor aangeschaft.”

De keuze om ook piepschuim – of EPS – te verwerken bleek een goede zet, want ondertussen levert Van Dijk Emballage EPS-maatwerk aan bedrijven door heel Nederland en België in alle denkbare sectoren. “We hebben een unieke snijmachine laten ontwikkelen, waarmee we enkele stuks, maar ook grotere series kunnen snijden.”

Voor alle sectoren
“Onze EPS vormdelen worden veel door machinebouwers gebruikt als binnenbekleding van transportkisten. Maar omdat we alles kunnen maken wat niet standaard is, zie je onze producten ook in de decoratiesector, bij beurzen en evenementen, en in verpakkingen voor webshops. Maar ook toen Willem-Alexander koning werd, hebben alle Nederlandse ambassades een ingelijste foto ontvangen in onze houten verpakking met piepschuim erin. En voor een designer hebben we zelfs stoelen en banken gemaakt, maar ook halfpipes voor Red Bull. Die dienen als decoratie en dan staat er een motorrijder of een skateboarder op. Die designer brengt namelijk zelf een speciale coating aan op het piepschuim, waardoor het keihard wordt.”

Perfecte combinatie
Veel klanten van Van Dijk Emballage vinden het prettig dat ze maar één aanspreekpunt hebben voor zowel houten kisten als de piepschuim binnenbekleding. “Om producten of machines veilig te kunnen vervoeren is het belangrijk dat het product goed beschermd is. Omdat wij zowel de kist als de binnenbekleding op maat maken hebben wij alles zelf in de hand. We zorgen ervoor dat alles perfect past en afgestemd is op de inhoud. Doordat wij het piepschuim ook in de kist aanbrengen hoeft onze klant dat niet zelf te doen. Daarmee zijn wij uniek en voor de klant is het wel zo makkelijk!”

Van Dijk Emballage BV
Klein Heidepad 2
4715 RT  Rucphen
tel: 0165 341 220
info@vandijkemballage.nl
www.vandijkemballage.nl

X
X