Dekkledenfabriek Willem de Jong

Van schuifzeil tot spandoek

RUCPHEN – Verscholen achter de oude industriële loods ligt de grote werkplaats van Dekkledenfabriek Willem de Jong. Het bedrijf dat al tientallen jaren een begrip in vrachtwagenzeilen is, vestigde zich hier in 2011. De nieuwe eigenaar Rob van de Pol is volop bezig om de fabriek te moderniseren en te verduurzamen.

DOOR FRED SCHUCH

“Onze hoofdactiviteit is het maken en bedrukken van gecertificeerde schuifzeilen voor vrachtwagens”, legt Richard de Klerk uit. Hij zorgt al jarenlang voor inkoop, planning en de dagelijkse gang van zaken. Hij vervolgt met een trotse blik: “Hiermee zijn wij marktleider in Nederland. De grote gerenommeerde internationale transportbedrijven rijden met onze schuifzeilen rond.”

Het begon in Rotterdam
“Vanuit de Rotterdamse Waalhaven begon Willem de Jong in 1986 met het maken van container- en vrachtwagenzeilen. Als er in de haven een zeil van een vrachtwagen gerepareerd of vervangen moest worden, dan was dat bij Willem zo geregeld. Die mentaliteit hebben we nu nog steeds. Korte levertijden en eigen productie en montage zijn ons onderscheidend vermogen. Wij zeggen hier: ‘Breng je trailer, of laat weten waar die staat, en het komt goed.’ Daarbij bezuinigen we niet op de kwaliteit van de materialen, en ook dat wordt gewaardeerd. In 1999 verhuisde het bedrijf naar Moerdijk, precies tussen Rotterdam en Antwerpen in. In 2011 heeft Willem ook dit pand in Rucphen betrokken, waarna in 2014 alles hierheen verhuisd is. Sinds 1 april 2021 is Rob van de Pol de nieuwe eigenaar van het bedrijf, maar Willem blijft voorlopig nog dagelijks betrokken.”

Modernisering en verduurzaming
Na de overname zag Rob kansen om een aantal processen van de dekkledenfabriek te moderniseren en het bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Toch is er in de productiehal nog veel handwerk. Rob legt uit: “De zeilen zijn zwaar en de afmetingen verschillen vaak. Daarom gebeurt er nog veel op de grond. We zijn aan het bedenken hoe we dat proces efficiënter kunnen aanpakken. Omdat ik duurzaamheid erg belangrijk vind, pakken we momenteel onze 3 gebouwen en het 9000m2 grote terrein ook flink aan.”

Nieuwe markten
“Ik ben zelf werktuigbouwkundige en vind nieuwe markten verkennen erg leuk. Zo’n 80% van onze business bestaat uit vrachtwagenzeilen, dekzeilen en containerzeilen, maar daarnaast maken we ook zeilen voor bijvoorbeeld blokhutten en veranda’s. Ondertussen zetten we ook stappen in de wereld van biogas en windenergie. De binnenkant en het dak van bijvoorbeeld een bassin of mestsilo wordt namelijk ook van zeilconstructies voorzien. Een andere tak van sport is onze eigen sign- en reclame-afdeling. Hier ontwerpen en produceren we bedrukte spandoeken, stickers, autobelettering en reclameborden.”

Dekkledenfabriek Willem de Jong BV
Industriestraat 10
4715 RL Rucphen
tel: 0165 870 260
info@dejongdekkleden.nl
www.dejongdekkleden.nl

X
X