IKR verbindt, versterkt, vult aan én informeert
RUCPHEN – Op 5 januari 1994, krijgt IKR zijn officiële status bij inschrijving Kamer van Koophandel in Breda. Een initiatief onder leiding van Marijn Heeren uit Sint Willebrord met als doel een netwerk- platform te creëren voor industriële bedrijven uit de regio. Vijfentwintig jaar na dato blijkt dit netwerkelement nog steeds één van de belangrijkste doelstellingen binnen de Industriële Kring Rucphen, inmiddels met een ledenbestand van meer dan 130 bedrijven. Was de IKR ooit opgericht voor ondernemers met een industriële achtergrond, tegenwoordig telt de ledenlijst diverse bedrijfsdisciplines. Grote en kleine bedrijven uit verschillende branches die elkaar aanvullen, versterken en informeren; Dé kracht van IKR.
“Een club van ondernemers met raakvlakken in de industrie, her en der verspreid binnen de gemeente Rucphen, verenigden zich in 1994 onder de naam IKR. De vereniging telde zo’n twaalf leden inclusief bestuur, waarvan ik de voorzitter was”, laat initiatiefnemer, Marijn Heeren, weten.
Beginjaren
Heeren, destijds directeur van IMPAC over de beginjaren: “Het werkte goed. We hoorden van elkaars projecten, en meer dan eens resulteerde dit in een mooie klus. Behalve projecten bouwde je ook een goed netwerk op, met nieuwe contacten”.
Bestuur
De bestuursvergaderingen vonden vaak plaats aan de Rucphensebaan. “Een trouw bestuur dat bij oprichting bestond uit vijf personen waaronder Bert van Dooren van Van Dooren Isolatie. Lid waren onder andere Jan Oomen van gebr. Oomen B.V., Henk Voorderhaak (houthandel) Ad van Nispen van Nispen Lasmij, , en directie Baartmans. Ondernemers van aanzienlijke bedrijven, gekscherend noemde we onszelf het bouwclubje, met Gerard Koot als accountant”, laat Heeren weten. De naam IKR is gezamenlijk bedacht en sloot aan bij de bedrijfstak waarin de ondernemers opereerden. “In het oude gemeentehuis hingen foto’s van onze bedrijven”, weet Heeren zich te herinneren. “Een idee van de gemeente Rucphen die de IKR op deze manier als een soort visitekaartje presenteerde”.
Doorstart
Helaas kwam de samenwerking na tien jaar op een lager pitje te staan. “Het werd allemaal te vrijblijvend waarmee de interesse verdween”, verklaart Heeren.
Tot zo’n vijftien jaar geleden. De revitalisering van bedrijventerrein ‘De Nijverhei’, opende nieuwe perspectieven.
Ruud de Bakker van De Vossenhoek Caravan & Recreatie hierover: “De provincie stelde een flinke subsidie voor revitalisering van het bedrijventerrein ter beschikking. Voorwaarde was wel dat ondernemers werden betrokken. De revitalisering, met projectleider Ad de Hoon aan het roer, bestond uit de aanleg van asfalt, nieuwe verlichting, nieuwe riolering en groen. Er werden werkgroepen geformeerd, zo ook een werkgroep communicatie; de communicatieschakel tussen bedrijven en de gemeente Rucphen. Er kwam zelfs budget beschikbaar voor een onafhankelijke partij als tussenpersoon”. De lijntjes tussen IKR en gemeente werden steeds korter en efficiënter, de basis voor een vruchtbare samenwerking was gelegd.
Parkmanager
Met zo’n dertig ondernemers werd de doorstart een feit. Een nieuw zeskoppig bestuur werd geformeerd; Henk de Wit, Christ van Dooren, Ruud Bakker, Ad van Nispen, Henk Voorderhaak en Toine Roks. “Henk werd voorzitter, voorzichtig werd toen al gezinspeeld op het onderdeel beveiliging”, laat Bakker weten. De komst van de parkmanager, inherent met de oprichting Stichting Parkmanagement in 2011, is hiervan het resultaat.
IKR-Card
Met de komst van de IKR- Card, geïntroduceerd in 2009, werd daar nog een schepje bovenop gedaan. Deze kaart bood en biedt voordelen voor leden en diens werknemers. In 2009 gaat de vereniging serieus online, met een eigen website en logo. Samen met secretaris Jean Paul Matthijssen (2007) heeft Oomen zich daarvoor sterk gemaakt. In 2012 neemt Jan Oomen de voorzittershamer over.
Bedrijfsbezoeken
In 2011, de teller van het ledenaantal staat in dat jaar inmiddels op 86, krijgt bedrijventerrein ‘De Nijverhei’ het Keurmerk Veilig ondernemen. De collectieve aanpak van glasvezel en afvalinzameling zijn projecten die zullen volgen.
Netwerkborrels, wijnavonden (de eerste in 2012) , informatieavonden over zaken als pensioen en AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en bedrijfsbezoeken inclusief BBQ, hebben bijgedragen aan het succes van de IKR. De vereniging laat zich niet beperken door haar rayon en treedt als serieuze partner naar buiten. Zo staat het bezoek aan MOT (Maasvlakte Olie Terminal) in 2015 en Aviolanda Woensdrecht in 2018 nog vers in het geheugen.
Bedrijfsbranches
De vereniging is nog steeds groeiende, momenteel telt het ledenbestand ruim 130 bedrijven. De grenzen van bedrijventerrein ‘De Nijverhei’ zijn hierbij niet meer bepalend, maar de regio, en de tak industrie heeft plaatsgemaakt voor diverse bedrijfsbranches.
Foto huidig bestuur: vlnr: Wim Schrauwen (penningmeester), Christian Verstraaten (vice- voorzitter), Jean Paul Matthijssen (secretaris), Ingrid Talboom- Konings (bestuurslid) , Gerard Koot (financieel adviseur), Roger Verstijlen(bestuurslid), Toine Roks(bestuurslid), en daaronder Coby Braat (secretariële ondersteuning) en Jan Oomen (voorzitter). Bestuurslid Mark van Haaren ontbreekt op de foto.
Foto van initiatiefnemer Marijn Heeren.